Senki nem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan ilyen rossz irányba fordulhat az ország, Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államokat egy lehetséges világháború felé terelte – mondta amerikai idő szerint hétfőn este a Newsmax című amerikai televíziónak adott interjújában Donald Trump volt amerikai elnök.

„Hazánk a pokolra jutott, és nagyon gyorsan rossz irányt vett. Senki sem gondolta, hogy lehetséges, hogy ennyire rövid idő alatt rossz irányba fordulhat” – fogalmazott Trump. „Nem tudok róla, hogy bármi megakadályozna abban, hogy 2024-ben elinduljak az elnöki posztért. Újra naggyá kell tennünk az országunkat. Szeretem a hazánkat. Megteszem, ami az országnak jó” – tette hozzá a volt republikánus elnök.
Trump szerint az ország „borzasztóan működik” Biden irányítása alatt. „Azt gondolom, hogy soha nem voltunk még ennyire mélyen” – fogalmazott. A volt elnök az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: „komoly veszélybe sodródott” az Egyesült Államok. „Ahogyan ők kezelik a helyzetet, lehet, hogy világháborúba torkollik. Őrület, amit csinálnak” – tette hozzá.
Trump arra hívta fel a figyelmet, hogy Irán az atomhatalommá válás küszöbén áll, Kína a világ szuperhatalmává válik, Oroszország pedig háborúban áll Ukrajnával. „Ez együtt mindent lángra lobbanthat, ha nem tisztelik az országunkat szerte a világon. Nem számíthatsz Kínára, hogy majd újra naggyá teszi Amerikát” – fogalmazott a volt elnök.
„Recesszióban vagyunk” – mondta Trump az Egyesült Államok gazdasági helyzetével kapcsolatban. „Most látjuk, mit tesz Biden politikája a gazdasággal” – fogalmazott. A volt elnök szerint Biden zöldenergia programja, azaz a fosszilis tüzelőanyagok lecserélése megnövelte a benzinárakat, és végül hatalmas inflációhoz vezetett.
Trump kritikát fogalmazott meg a mostani kormánnyal kapcsolatban, amiért nem használják az ország kőolajkészletét. „A lábunk alatt folyékony arany van, (.), és most könyörgünk más országoknak, hogy adják el nekünk az olajukat” – tette hozzá.
A volt elnök szerint a magas üzemanyagárak nem fenntarthatók és elsősorban ez okozta az inflációt. „Ez sokként hatott a rendszerre, amikor kevesebb mint 2 dollárról 5-6-7-8 dollárra, sőt, 9 és 10 dollárra drágult az üzemanyag. Ez szörnyű.” – fogalmazott Trump.