Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő lengyel tervet, a brüsszeli testület egyetlen centet sem fizet addig, amíg Lengyelország el nem fogadja az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden.

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitájában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettség-vállalások teljesítéséhez kötődik.
A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de „nem jelenti az út végét” – mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettség-szegési eljárásokat, az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.
Kijelentette: Lengyelországnak meg kell szüntetnie a jelenlegi fegyelmi kamarát, helyébe független és pártatlan bíróságot kell felállítania. A bírákra vonatkozó fegyelmi rendszert meg kell reformálni: az olyan vitatott fegyelmi vétségeket, mint az Európai Uniós Bírósághoz intézett kérelmek beadása, vagy a bírói státusz megkérdőjelezése, el kell távolítani a jogszabályból – mondta. Minden bírónak, akit a fegyelmi kamara határozatai érintenek, joga van ahhoz, hogy ügyét az új bíróság világos időkereten belül, új rendszer alapján, jogsértésektől mentesen vizsgálja felül – húzta alá. Ezenkívül Lengyelországnak 2023 végéig bizonyítania kell, hogy az összes, jogellenesen elbocsátott bírót visszahelyezte hivatalukba – emelte ki.
Az Európai Unió Bíróságának döntései minden tagállamra, köztük Lengyelországra nézve is kötelező érvényűek – emlékeztetett Ursula von der Leyen, majd hozzátette: az uniós bizottság továbbra is végrehajtja az uniós bíróság végzéseit, és kiveti a napi bírságot mindaddig, amíg Lengyelország eleget nem tesz az ítéleteknek.
A helyreállítási alap első kifizetései csakis akkor lehetségesek, ha az új törvény hatályba lép, és a vonatkozó megállapodásban szereplő valamennyi kötelezettségvállalás teljesül Lengyelországban – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában hangsúlyozta: Lengyelország helyreállítási tervének európai bizottsági jóváhagyása pontosan mutatja, hogy a korábbi vádaskodások csak a politikai hisztériakeltést szolgálták a jobboldali, kereszténydemokrata lengyel kormánnyal szemben. Kijelentette: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja az Európai Parlament baloldalának folyamatos zsarolási kísérleteit, és felszólítja őket, hogy ne rombolják az európai egységet a folyamatos ideológiai vádaskodásokkal.
A képviselő rámutatott: az Európa szomszédságában zajló háború új biztonsági helyzetet teremtett, menekültek milliói érkeznek Európába, emellett a kontinensnek súlyos gazdasági, energia-, és élelmiszerválsággal kell szembenéznie. Ebben a helyzetben a valós problémákra kellene koncentrálni, amihez európai egységre van szükség, nem pedig ideológiai csatákra – mondta.
„Elutasítjuk a kereszténydemokrata kormányok elleni szűk látókörű és folyamatos zsarolást, és felszólítjuk a baloldali képviselőtársainkat, hogy fejezzék be ezt a felelőtlen viselkedést” – fogalmazott.
A fideszes képviselő végezetül hozzátette: Lengyelországnak azonnal meg kell kapnia minden neki járó uniós forrást.