A teremtett világ kincseinek megőrzéséhez elengedhetetlen az oktatásban dolgozó szakemberek lelkiismeretes munkája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából adományozott elismerések átadásán a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagógusok egy nehéz időszakban olyan szolgálatról és helytállásról tesznek tanúbizonyságot, amiért csak köszönetet tudunk mondani. Azok a szakemberek, akik elhivatottak a környezettudatos szemléletformálás kialakításában és terjesztésében, a jövő generációinak gondos őrei – írják a közleményben.
A tárcavezető köszöntő beszédében hangsúlyozta, a kormány kiemelten kezeli a természeti értékek és a környezet megóvását. Egyre több ökológiai kihívással kell szembesülni, ezért szükség van a szemléletmód, a viselkedés és a szokások megváltoztatására. Az egymásra épülő környezetvédelmi fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordítanak a környezeti nevelésre, a környezettudatos gondolkodás elsajátítására és a természeti értékek, a szülőföld bemutatására is, hogy a védendő közös értékeket minél többen megismerhessék. A teremtett világ csodájának megvédése és megőrzése az egyik legfontosabb feladata, amihez elengedhetetlen a szakemberek lelkiismeretes oktató-nevelő munkája – tette hozzá Nagy István a közlemény szerint.
Kiemelte, a felelősségteljes szemléletformálást támogatják többek között azok az oktatási-nevelési célzattal meghirdetett programok is, amelyekben az agrártárca és háttérintézményei aktív szerepet vállalnak. Ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően az óvodásoktól az iskolásokon át egészen a felnőttekig meg tudják szólítani a közösséget, szolgálni a környezet és a természet iránti érzékenyítést, hozzájárulni a korosztályok közötti együttműködéshez, egymás elfogadásához, megértéséhez – emlékeztetett a tárcavezető.
Nagy István szerint a rangos elismerések felhívják a figyelmet arra, hogy tulajdonosaik hivatása és áldozatos munkája nélkül nem lehet szembenézni az előttünk álló globális kihívásokkal – tájékoztatott az Agrárminisztérium.