A Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) hat egyiptomi súlyemelőt tiltott el a versenyzéstől egyformán két évre doppingvétség miatt.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingellenes programját kezelő ITA a honlapján tette közzé a szankciót kimondó, és most jogerőssé vált döntést.
Az arab ország érintett emelőinek még a 2019-es, rabati Afrikai Játékok alatt levett mintája bizonyult pozitívnak, valamennyien tiltólistás stimulánsok szedésén veszítettek rajta. Ellenük először a kontinentális játékokat szervező bizottság indított eljárást, törölve a versenyzőknek a marokkói fővárosban elért eredményeit, majd ügyük ezután került az ITA elé.
Mivel az IWF szabályzata előírja, hogy ha egy tagországának emelői 12 hónapon belül három vagy annál több doppingesetet produkálnak, az adott nemzeti szövetség, jelen esetben Egyiptomé, szintén büntetéssel számolhat. Ez lehet eltiltás és/vagy pénzbüntetés. Korábbi doppingesetek miatt Egyiptom súlyemelői már nem vehettek részt tavaly a tokiói olimpián sem.