Kijevbe utazott vasárnap kora reggel Andrej Plenkovic horvát kormányfő – közölte a zágrábi kormány. Útjára elkísérte Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter.

A horvát kormányfő találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Denisz Smihal ukrán kormányfővel és az ukrán törvényhozás (Verhovna Rada) elnökével, Ruszlan Stefancsukkal.
Horvátország tudja, milyen katonai agresszió alatt állni, ezért továbbra is politikai, diplomáciai, pénzügyi, humanitárius, technikai és minden egyéb lehetséges támogatást megad Ukrajnának, valamint segítséget nyújt az ukrán menekültek ellátásában – közöle a miniszterelnöki hivatal.
Hozzátették: a megbeszéléseken az ukrán államvezetés tájékoztatja a horvát miniszterelnököt az orosz támadások által okozott pusztítások következményeiről, valamint megvitatják a további segítségnyújtás lehetőségeit és Ukrajna európai perspektíváját.
Plenkovic egy nappal az Európa-nap előtt utazott Ukrajnába, hogy kifejezze „szolidaritását és támogatás az ukrán hatóságok és a baráti ukrán nép felé, akik a brutális orosz agresszió áldozatai” – olvasható a közleményben.
A horvát miniszterelnök az orosz-ukrán háborút megelőzően, 2021 decemberében tett utoljára hivatalos látogatást Ukrajnában, 2021 augusztusában pedig az Európai Unió vezetőivel együtt részt vett a Krími-platform első, alakuló csúcstalálkozóján Kijevben.
Plenkovicot és Grlic-Radmant Anica Djamic nagykövet fogadta, aki ebből az alkalomból visszatért Kijevbe, ahol ott marad és tovább vezeti Horvátország ukrajnai nagykövetségét – hangsúlyozták.