Szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat adtak át a Balaton négy eltérő tulajdonságokkal jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében – áll a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Az idei szezonban már adatokat gyűjtő, új mérőállomásokat az Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon című, 1 milliárd forint uniós és magyar állami támogatásban részesült projekt részeként építették ki.
A projektet a Széchenyi 2020 programban, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg. Célja egy olyan megfigyelő rendszer kialakítása, amely a létrejövő adatbázis révén segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát.
A kutatóállomások mederben maradó alszerkezeti cölöpalapból, valamint a téli jegesedés idején eltávolítható felszerkezetből állnak, amire a mérőműszereket és az egyéb segédberendezéseket helyezik. Üzemeltetésüket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő partnere, az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja. Idén már a Balaton viharjelző rendszerének berendezéseit is ezeken a platformokon helyezték el.
A projekt részeként további műszereket helyeznek ki, illetve telepítenek a Balaton parti sávjában, laboratóriumi eszközöket szereznek be, valamint a gyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. Az adatbázisra épülve készülnek web alapú tájékoztató felületek, frekventált helyszínen digitális tájékoztató táblák, valamint mobil alkalmazások – áll a közleményben.