Lehetetlen visszatérni a normális kapcsolatokhoz a mai Oroszországgal, az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűntetteket meg kell vizsgálni, az elkövetőket pedig felelősségre vonni – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök kedden Varsóban, a lengyel államfővel közös sajtóértekezleten.

Az Andrzej Dudával folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Steinmeier kulcsfontosságúnak nevezte az európai „egység és elszántság” megőrzését az ukrajnai háború során. Úgy látta: a konfliktus „a szolidaritásunk és a védelmi képességeink erőpróbája  lesz”.
Hangsúlyozta: lehetetlen „visszatérni a normalitáshoz ezzel az Oroszországgal”, hiszen „az egész világ látta” az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket, amelyeket most dokumentálni és kivizsgálni kell, az elkövetőket és a politikai döntéshozókat pedig felelősségre kell vonni.
Steinmeier aláhúzta: Ukrajnában „barbárság történik, amelynek véget kell érnie”. Ez a német államfő szerint akkor következik be, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök „parancsot ad a hadseregének a fegyveres műveletek befejezésére”.
A német elnök ezt követően arra szólította fel Putyint, hogy tegye lehetővé a civil lakosság evakuálását az ostromlott Mariupol dél-ukrán kikötővárosból.
Ígéretet tett arra, hogy Németország folytatni fogja az ukrajnai menekültek befogadását, amelyet az egész Európai Unió és partnerei közös feladatának nevezett.
Andrzej Duda lengyel elnök Moszkvával szembeni újabb, „kemény” szankciókat szorgalmazott. Elmondta: Lengyelország hálás lenne, ha Berlin támogatná az ukrajnai menekültek befogadását célzó uniós különalap létrehozását.
Az alap létrehozására hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő  szólította fel az Európai Bizottságot (EB). Morawiecki az EB 2016-ban létrehozott, 6 milliárd eurós pénzügyi alapot említette példaként, amellyel a migrációs válság törökországi kezelését segítették.