Felszínre hozták a jósvafői Kossuth-barlangban elhunyt búvár holttestét.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI-vel azt közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
A TEK azt írta: a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.
A művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen – jelezte a TEK.
Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.
A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a balesetet omlás okozhatta, ami miatt a barlang járata eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az eltűnt búvár holtteste kedden a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős, 250 méteres távolságban és 30 méteres mélységben került elő.
A barlangi búvárok merüléseit rendkívüli módon megnehezítette, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben – olvasható a közleményben.
A három szervezet barlangi mentőiből álló 50 fős csapat vasárnap délelőtt szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól. Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott – írták.