A béke, a gazdaság megőrzése, valamint a magyar és a szerb nemzet közötti kapcsolat további erősítése a tétje a vasárnapi magyarországi és szerbiai választásnak – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Palicson az MTI-nek.

Mint mondta: a magyar és a szerb kormány is a béke megőrzését és a béketeremtést szolgálja. Ezenfelül fontos a gazdaság kérdése, és ha a magyar – vagy akár a szerb – kormány elfogadná az (orosz) energiahordozókra vonatkozó embargót, akkor ezzel nemcsak Magyarország és nemcsak Szerbia, hanem az egész Európa gazdasága mehetne tönkre, és ez „óriási elszegényedéshez, munkanélküliséghez vezetne, amit nyilván kormányaink nem akarhatnak”. Hozzátette: mindezt kockáztatják mindazok, akik teljes embargót akarnak bevezetni, illetve mindazok, akik megszakítanák a békét, és fegyvereket, valamint katonákat küldenének Ukrajnába. Ha Szerbiában az a kormány marad, amelynek a Vajdasági Magyar Szövetség is a tagja, és Magyarországon az a kormány marad, amelyet a Fidesz-KDNP vezet, „akkor a két nemzet közötti hihetetlenül szép időszak, amely az elmúlt tíz évet jellemezte, folytatódhatna, és tovább erősödhetne” – jelentette ki.
Soltész Miklós szerint nagyon fontos, hogy eddigi templomépítések és a megkezdett templomfelújítások folytatódjanak. Rámutatott, hogy ennek érdekében több mint 560 millió forintot szántak 43 templomnak a felújítására. Hozzátette, remélhetőleg ezek a folyamatok április 3-a után is folytatódni tudnak. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy vajdasági látogatása során a helyi vezetőkkel felmérték azokat az igényeket, amelyek a következő időszakban felmerülhetnek, legyen szó egyházhoz köthető idősotthonról vagy tornateremről.
„Mindaz a sok-sok munka, amelyet közösen elindítottunk az elmúlt 12 évben, az tulajdonképpen azt szolgálja, hogy itt a Vajdaságban is a helyben maradás legyen a fő szempont, ne pedig az elvándorlás” – húzta alá Soltész Miklós.