Az Európai Bizottság 1,1 milliárd euró (mintegy 407 milliárd forint) összegű támogatási megállapodást írt alá hét olyan uniós kezdeményezéssel, melyek működésük első tíz évében több mint 76 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel fogják csökkenteni a kibocsátásokat – közölte a brüsszeli testület pénteken.

A hét kezdeményezés ipari szinten vezet be alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiákat, olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint a hidrogén, az acél, a vegyi anyagok, a cement, a napenergia, a bioüzemanyagok, valamint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás ágazata – közölték.
A kezdeményezések közül a belgiumi projekt célja, hogy a szén-dioxid leválasztására, cseppfolyósítására, szállítására és tartós tárolására alkalmas üzleti folyamatokat hozzon létre. Egy svédországi projekt a fosszilis alapú technológiákat olyan klímasemleges alternatívákkal fogja felváltani, mint például a „zöld” hidrogén előállítása és felhasználása a vas- és acélipar területén. Egy spanyol projekt a nem újrahasznosítható anyagokban jelen lévő szenet fogja visszanyerni 70 százalékban. Egy franciaországi kezdeményezés karbonsemleges cementet állít majd elő. Egy olaszországi projekt kísérleti gyártósort fog kifejleszteni nagy teljesítményű fotovoltaikus modulok gyártására. A finnországi kezdeményezés célja pedig, hogy csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást azáltal, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból előállított hidrogén helyett elektrolízis bevezetése révén átáll a megújuló hidrogén előállítására és a hidrogénfejlesztésre szén-dioxid-leválasztási technológia alkalmazásával.
Az Európai Bizottság közleménye Frans Timmermanst, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztost idézte, aki elmonda: a felsorolt, jövőtudatos vállalkozások élvonalbeli technológiák kifejlesztésével foglalkoznak, és előmozdítják az éghajlatvédelmi átállást az adott ágazatban. Céljuk a gazdaság dekarbonizációja és ellenállóbbá tétele, az Európai Unió tiszta technológiák terén betöltött globális vezető szerepének megerősítése, helyi munkahelyek létrehozása, valamint a zöld gazdaságra történő átállás folyamatának felgyorsítása – tette hozzá.