Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén és azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – kommentálta Szijjártó Péter péntek reggel a Facebook-oldalán az ukrán elnöknek az előző napi EU-csúcson Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.
“Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén” – hangsúlyozta a tárcavezető, rámutatva: ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, “és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát”.
“Ugyanakkor azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – folytatta bejegyzését Szijjártó Péter, hangsúlyozva: az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért a magyar kormány továbbra sem támogatja a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra.
“Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk!” – szögezte le a miniszter.