Itt az ideje, hogy minden, Magyarországnak és Lengyelországnak járó uniós forrást az Európai Unió azonnal a két ország rendelkezésére bocsásson, hiszen új, különleges és veszélyes helyzet állt elő az Ukrajnában zajló háborúval – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai Parlamenti képviselője Brüsszelben szerdán.

Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: noha már az Ukrajna elleni orosz háború előtt sem volt elfogadható az a támadássorozat, és az uniós források visszatartásával történt fenyegetés, amelyet Magyarországgal és Lengyelországgal szemben Brüsszelben erőltettek, de – mint mondta – „a háború kitörése óta már botrányos”.
Kiemelte: a közép-európai országok fogadják és segítik az Európai Unióba érkező, valaha látott legnagyobb menekülthullámmal érkezőket. Szavai szerint ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az Európai Unió „politikai érettségről tegyen tanúbizonyságot”, most ugyanis – mint kiemelte – egységre van szükség. Segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek most a menekülteket fogadják – jelentette ki.
„Fontos, hogy minden erőfeszítésünkkel a békét segítsük” – fogalmazott a képviselő.
Tárgyalásos rendezésre, minél hamarabb megvalósuló tűzszünetre és békemegállapodásra van szükség. Kerülni kell minden olyan lépést vagy nyilatkozatot, amely a háborús konfliktus kiszélesedéséhez vezetne – tette hozzá Hidvéghi Balázs.