A gyermekes családok számára az országgyűlési választás tétje nemcsak a családtámogatások megmaradása, hanem a béke, a kiszámíthatóság és a biztonság megőrzése – közölte a családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn a Facebook-oldalán megosztott, a kormany.hu-n megjelent közleményben.

Zsigó Róbert kiemelte, a jelenlegi kormány olyan családtámogatási rendszert működtet, amely erősíti a családokat és amelynek hatására egyre több pénz marad a gyermekeseknél, nő a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv, és egyre többen élnek a családtámogatások adta lehetőségekkel.
A magyar fiatalok egyre bizakodóbbak, amikor házasságot, családalapítást terveznek, mindez pedig kulcsfontosságú a magyar nemzet fennmaradása szempontjából – tette hozzá az államtitkár.
Kitért arra is, hogy 2010 előtt a „Gyurcsány-Bajnai vezette baloldali kormány” eltörölte a családi adókedvezmény mellett a korábbi otthonteremtési rendszert, visszavágta a gyes, a gyed időtartamát, az energia árát tizenötször megemelte, az áramét kétszeresére, a gázét háromszorosára növelte és megduplázta az élelmiszerek áfáját is.
A 2010-es kormányváltás azonban családbarát fordulatot hozott, mert a Fidesz-KDNP-kormány minden intézkedésénél és döntésénél szem előtt tartja a magyar családok érdekeit – hangsúlyozta az államtitkár.
Zsigó Róbert úgy fogalmazott, a családok támogatása stratégiai célkitűzés, mert erős Magyarország csak erős családokkal építhető. Ezért az Orbán-kormány 2010 óta több mint 3,5-szeresére, éves szinten mintegy 3 500 milliárd forintra, a GDP 6,2 százalékára növelte a családok támogatását.
„Tizenkét év kormányzása alapján világosan látszik, hogy a magyar modell működik és sikeres” – közölte az államtitkár.
Kifejtette, amíg a baloldali kormányok alatt Magyarországon a születések száma kilenc százalékkal csökkent, 2010 óta a gyermekvállalási kedv az Európai Unióban a legnagyobb mértékben Magyarországon növekedett. Ma már öt tervezett gyermekből négy születik meg, 2011-ben ez a szám még csak három volt.
Tíz év alatt egymillió gyermek született Magyarországon, és a 2011-es mélypont után 26 éves csúcsra ért a gyermekvállalási kedv. Ha azonban a „Gyurcsány-Bajnai-politika folytatódott volna, tíz év alatt a magyar anyák 200 ezerrel kevesebb gyermeknek adtak volna életet” – jegyezte meg a politikus szakértői elemzésekre utalva.
„Miközben a baloldal – brüsszeli mintára – az illegális migrációt, és a bevándorlást propagálja, a Fidesz-KDNP-kormány a családalapítás ösztönzésével, a magyar családok és az otthonteremtés támogatásával fékezi meg a népességfogyást” – fűzte hozzá, megjegyezve azt is, hogy „mindenki, akinek van gyermeke, különösen aggódik amiatt, hogy a baloldal meggondolatlansága háborúba sodorhatja az országot”.
Az államtitkár kitért arra, hogy 2010 óta több mint duplájára nőtt a házasságkötések száma, így az Európai Unióban Magyarországon mutatkozott ezen a téren a legnagyobb növekedés. A válások száma eközben hat évtizedes mélypontot ért el, és közel hét évtizedes mélyponton van a terhességmegszakítások száma is.
Zsigó Róbert közölte azt is, hogy a babaváró támogatást több mint 207 ezer fiatal pár igényelte, otthonfelújítási támogatási kérelmet már több mint száztizenötezer család adott be, a csok-kal pedig mintegy 210 ezer család otthonteremtését támogatta a kormány. Míg a családi adókedvezmény a magyar családoknak 2009-ben 12 milliárd forint pluszforrást jelentett, csak idén csaknem ezermilliárd forint adó- és járulékbefizetés marad a családoknál.
Összességében az elmúlt tizenkét évben – a családi adókedvezmény és a családok idei adó-visszatérítése révén – mintegy négyezer milliárd forint adó- és járulékkedvezmény segítette a magyar családokat. A támogatások majdnem egymillió, családban élő magyar ember életére hatottak pozitívan – fogalmazott az államtitkár.