Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, összesen 600 millió forint értékben 1000 tonna segélyt szállítanak Kárpátaljára – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közmédiának pénteken, csapi látogatásáról beszámolva.

Menczer Tamás elmondta, hogy csak pénteken 200 millió forint értékben 5 kamionnal 70 tonna áru érkezett a térségbe, ebből több mint 50 tonna tartós élelmiszer, 8 tonna tisztálkodási szer, 2 tonna kisbabák ellátásához szükséges cikk, ezenfelül kötszer és más gyógyításhoz szükséges segédeszköz.
Az államtitkár kifejezte nagyrabecsülését a kárpátaljai kormányzó munkájával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy Viktor Mikita új szemléletet hozott Kárpátaljára, segíti a magyar-ukrán békés együttélést, megbízható, komoly, jó partner.
A magyar hatóságok azt kérik: jelezze, mire van szükség – tette hozzá Menczer Tamás.
Az államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar hatóságok segítenek mindenkinek, aki átlépi a ukrán-magyar-határt és Magyarországon keres biztonságot. Eddig több mint 460 ezren menekültek Magyarországra Ukrajnából.
„Mindenkiről gondoskodunk, aki ezt igényli. Szállást, ellátást kapnak a menekültek” – emelte ki Menczer Tamás.