Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban világossá tette, hogy Magyarország nem küld katonákat és nem szállít fegyvereket Ukrajnába, sőt azt sem engedi, hogy a területén keresztül vigyenek fegyvereket közvetlenül az Oroszország által megtámadott államba – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Londonban megtartották a visegrádi négyek (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott a brit kormányfővel.
A repülőgépről leszállva a tárcavezető azt mondta, hogy álhírek jelentek meg az egyeztetésekről.
Kiemelte, hogy a találkozók napirendjén szinte kizárólag az ukrajnai háború témái és a konfliktusból fakadó biztonsági kihívások szerepeltek.
A visegrádi négyek egytől egyig a békében érdekeltek, segítséget is nyújtanak Ukrajnának, azonban mindegyikük másféleképpen.
A többi V4-es állam vagy fegyvert szállít, vagy átengedi a fegyverszállítmányokat, míg a magyar kormány az ország történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében nyújt segítséget, és kizárólag humanitárius segítséget ad – közölte Szijjártó Péter.
A miniszter hangsúlyozta: elfogadják, hogy más államok eltérően gondolkodnak a kérdésről, de nekik a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonságának megőrzése. A cél, hogy Magyarország ne keveredjen bele a konfliktusba – nyomatékosította, megjegyezve, hogy ezt Orbán Viktor kedden elmondta a partnereinek.
Szijjártó Péter hozzátette: azt is meg akarják akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.
A magyar kormány nem tud támogatni olyan szankciós intézkedéseket, amelyek veszélybe sodornák az ország energiaellátását – emelte ki.
Ha nem érkezik orosz földgáz Magyarországra, akkor “nem lesz fűtés, nehéz helyzetbe kerül az ipar”, ha pedig nem épül tovább a Paksi Atomerőmű, akkor négyszeresükre nőnek a rezsiköltségek – sorolta.
A miniszter közölte, hogy szerdán Szerbiába mennek tárgyalni.