A Sberbank ügyfeleinek jelenleg nincs teendőjük, kártalanításuk a betétbiztosítási alapon keresztül 100 ezer euróig, körülbelül 38 millió forintig automatikus – mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Kandrács Csaba hozzátette, három kifizetési csatorna lesz, a bankban tárolt összegtől függően. Lesz az ügyfelek közül, aki a Magyar Postán, lesz, aki egy kifizető ügynök bankon keresztül kapja vissza a pénzét, a harmadik esetben pedig egy formanyomtatványt kell az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) beküldeni.
Közölte: most mérik fel, hogy pontosan hány ügyfélről van szó és azoknak mennyi pénze volt a bankban. Az OBA szakemberei ezt követően közlik, hogy kinek mit kell tennie.
Kandrács Csaba elmondta, a banki ügyfelek közül körülbelül 61 ezren vannak azok, akik teljes egészében kártalanítva lesznek.
Az MNB alelnöke kiemelte, legkésőbb március 18-án mindenkinek lesz lehetősége, hogy hozzájusson a pénzéhez.
Körülbelül 1000 azon ügyfelek száma (főleg vállalatok), akik 38 millió forintnál többet tartottak a bankban. Az érintetteknek hitelezői igényt kell bejelenteniük a felszámoló cég felé.  A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be. Amennyiben elegendő a vagyon, akkor mindenki minden pénzét megkapja, ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor az ügy átfordul felszámolási eljárásba, és a vagyonelemek értékesítésével a kielégítési sorrend alapján jutnak az érintettek a pénzükhöz.
Kandrács Csaba hangsúlyozta: az, ami a Sberbankkal történt, egy kívülről jövő, célzottan ható ügy volt, nincs probléma a magyar bankrendszerben, az jó állapotban van, stabilan működik.