Az ipari termelés jelentős, 8,9 százalékos januári bővülésében fontos szerepe volt annak, hogy elkezdtek termőre fordulni azok a vállalati beruházások, amelyekhez a kormány közel 2000 milliárd forint támogatást biztosított a koronavírus-válság időszakában – közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a legfrissebb statisztikai adatokat kommentálva.

A KSH pénteki közlése szerint 2022. januárban az ipari termelés volumene 8,9 százalékkal, meghaladta az egy évvel korábbit, míg havi alapon 1,9 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.
Az ITM közleménye szerint György László rámutatott: bár a globális félvezetőhiány, az energiaárak világpiaci növekedése, valamint az alapanyagok beszerzési nehézségei továbbra is kihívást jelentenek az ipari szereplők számára, a járműgyártás hathavi csökkenés után az év első hónapjában újra növekedni tudott. A januári dinamikus növekedés eredményeként a magyar ipar teljesítménye már 4,1 százalékkal meghaladja a válság előtti szintet.
A 2010 óta folytatott, adócsökkentésekre és beruházás-ösztönzésre épülő gazdaság- és iparpolitikának köszönhetően az ipari termelés 12 év alatt közel 53 százalékkal bővült, ami négyszer gyorsabb növekedési ütemet jelent az EU-átlagnál – hangsúlyozta az államtitkár.