Magyarország mindenkit befogad, függetlenül attól, hogy Ukrajna mely részéről menekül vagy milyen etnikumú, az egész ország egy emberként segít – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az EP rendkívüli, egynapos plenáris ülésén, az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitát követően kedden.

Gál Kinga magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a magyar és az európai történelem egyik legnagyobb humanitárius programja zajlik éppen a Magyarországra érkező menekültek, illetve az Ukrajnába szánt segély tekintetében.
„Magyarországra hétfő estig több mint 90 ezer menekült érkezett. A magyar emberek egyként állnak ki az Ukrajnából érkezők mellett” – fogalmazott.
Kijelentette: Magyarország teljes mértékben elítéli az orosz katonai agressziót, és kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország számára a béke helyreállítása a legfontosabb. Az emberek békét akarnak, ezért – mint mondta – mindent meg kell tenni, hogy az orosz-ukrán tárgyalások folytatódjanak, hogy a diplomácia érvényesüljön.
„Nem engedhetjük, hogy belerángassanak a szomszédban zajló háborúba” – fogalmazott.
Gál Kinga az EP-vitán elmondott felszólalásában kijelentette: Magyarország az unió egységének megmaradását, valamint az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja. Hozzátette: minden rosszindulatú álhírrel és dezinformációval ellentétben, amelynek terjesztéséből elfogadhatatlan módon a magyar ellenzék is kiveszi a részét, a magyar kormány támogatott és elfogadott minden közös szankciót, egységes döntést, ideértve az Európai Békekeretet is.
Hangsúlyozta: Magyarország számára a béke megteremtése kiemelten fontos, hiszen határának túloldalán magyar közösség él. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségek a háborús helyzetben még kiszolgáltatottabbak, még kitettebbek az álhíreknek, a dezinformációnak, ezért kiemelten kell figyelni a kárpátaljai magyar közösség biztonságára.
Gál Kinga hangoztatta: most stratégiai nyugalomra van szükség, a béke helyreállításán kell dolgozni a szomszédságban és a térségben egyaránt. „Ehhez minden segítséget meg kell adnunk Ukrajnának” – tette hozzá.
A képviselő a nap folyamán később elfogadni tervezett EP-állásfoglalásra irányuló kérdésre válaszolva közölte: noha a szövegben vannak túlzónak tűnő módosító indítványok, a Fidesz EP-képviselői az egységes európai álláspontot hangsúlyozva, a jelen helyzetben támogatták a határozatot. Kijelentette ugyanakkor: a Fidesz és a KDNP EP-képviselői a nemzeti érdeket képviselve a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető részek ellen szavaztak. A rezsicsökkentés nincs veszélyben – tette hozzá.
Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte a valóságnak megfelelő tájékoztatást a kárpátaljai magyar közösség jelenlegi helyzetéről. Kiemelte: az otthon maradtak a korábbinál több nehézséggel néznek szembe, egyre több, a harcok elől otthonát elhagyni kényszerült belső menekültet kell ellátniuk, ezért a magyarországi kezdeményezésű humanitárius segítség jelentősége megnőtt.
Kiemelte, a kárpátaljai magyarok ellen uszító álhírek terjesztése megrontja a magyar-ukrán kapcsolatokat. A magyarok Kárpátalján a békében, a békés együttélésben érdekeltek.
Elmondta, a kárpátaljai magyarok üdvözölték, hogy az Európai Unió pozitívan fogadta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. A mélyebb uniós integráció előrelépést jelenthet az anyanyelvi oktatás, valamint a nyelvhasználati, illetve más egyéb demokratikus és szabadságjogok tekintetében – tette hozzá Bocskor Andrea.
Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az EU és a NATO tagjaként Magyarország minden lehetséges módon támogatja a béke helyreállítását célzó közös uniós erőfeszítéseket. A magyar kormány egyetértett az Oroszországgal szembeni összes közös uniós szankcióval, illetve támogatja, hogy Ukrajna mielőbb kapjon tagjelölt státuszt.
A politikus írásbeli hozzászólásában kijelentette: az álhírek és a félreértések elkerülése érdekében a valós tények alapján kell értelmezni az ukrajnai háborús helyzetet, és Magyarország mint határos ország lépéseit ezzel kapcsolatban.
Kiemelte, Magyarország 600 millió forint értékű segélyt, benne vizet, élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket küldött Ukrajna kárpátaljai régiójába, hogy segítsen elkerülni a humanitárius katasztrófát. Az első szállítmányok már meg is érkeztek – közölte.
„A hatóságok a humanitárius szervezetekkel és a polgárokkal karöltve gondoskodnak a napi több ezer ukrajnai menekültről. Az egység és a befogadási kultúra példátlan idejét éljük térségünkben. Köszönet minden ebben részt vevőnek” – zárta írásbeli felszólalását a Hölvényi György.