A Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) került letétbe a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának gyűjteménye, amely többek között a 19. és 20. századi magyar zeneélet emlékeit, közöttük Dohnányi Ernő három értékes kéziratát, fotókat, hangfelvételeket, leveleket és plakátokat is tartalmazza.

A Budapesti Filharmóniai Társaság tavaly nyáron kereste meg az MTA-t azzal a javaslattal, hogy akadémiai letétbe, egyúttal a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének szakmai gondozásába adná a társaság tulajdonában lévő zenei dokumentumokat. Ezek között megtalálható az együttes hivatalos levelezése, koncertprogramjai, plakátjai, kritikagyűjteménye, társasági iratai, jegyzőkönyvei, fényképei, hangfelvételei, valamint ajándék- és emléktárgyai, továbbá három igen értékes Dohnányi-kézirat – emlékeztet a Magyar Tudományos Akadémia által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.
Mint közölték, az előkészítő folyamat eredményes zárásaként háromoldalú letéti megállapodás készült, amelynek ünnepélyes aláírását csütörtökön tartották az MTA székházának koncerttermében. A megállapodást a Budapesti Filharmóniai Társaság képviseletében Tóth László, a társaság elnöke; Freund Tamás, az MTA elnöke, illetve az ELKH részéről Balogh Balázs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója írta alá.
A megállapodás szerint a letétbe helyezett gyűjtemény szakmai gondozását a kutatóközpont Zenetudományi Intézetének kutatói végzik, akik a Magyar Tudományos Akadémia 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumát gondozzák – az MTA ugyanis a most átvett gyűjteményt szellemi biztonsága és kutathatósága szempontjából egyaránt a legjobb kezekbe szerette volna helyezni – hangsúlyozza az akadémia.
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Magyarország legrégebben, 1853-ban alapított, ma is működő hivatásos zenekara. Alapító karnagya Erkel Ferenc volt, 1919 és 1944 között pedig Dohnányi Ernő irányította. A zenekar 2020 nyarán létrehozott a honlapján egy digitális idővonalat, amely az alapítástól kezdve a már feldolgozott, digitalizált dokumentumokon keresztül mutatja be a Filharmóniai Társaság történetét – áll a közleményben.