A választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak Magyarországra vagy sem – mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön a kormánypárti frakciók balatonfüredi ülését követően tartott sajtótájékoztatón. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője emberközpontúnak értékelte a Fidesz-KDNP elmúlt négyéves politikáját.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: a baloldali kormányok idején “elvettek mindent az emberektől, amit el lehetett venni”, a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, emellett megemelték a rezsiköltségeket, az adókat, és példátlanul magas volt a munkanélküliség.
Ezzel szemben – folytatta Kocsis Máté – a mostani kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat és számos ágazatban emelte a béreket. Ha április 3-án a kormánypártok elnyerik a választók bizalmát, a béremelési program folytatódni fog – ígérte.
Azt mondta, a baloldal programját megismerhette az egész ország 2002 és 2010 között, de ha valaki nem emlékezne rá, akkor “Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje”, Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban “kikotyogta”, mire lehet számítani, ha ők kormányoznának: fizetős egészségügy, a rezsicsökkentés eltörlése, az illegális bevándorlással kapcsolatos szabályok eltörlése, határzár megnyitása, illetve a gyermekvédelmi törvény eltörlése.
Hangsúlyozta azt is: a kormány korlátozta rezsiárakat az elmúlt években, adócsökkentéseket vezetett be, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek az emberek mindennapjait segítik.
Kocsis Máté kiemelte: a gyermekvédelmi törvény elfogadása után Brüsszel “soha nem látott erővel” indított Magyarország ellen támadásokat. A gyermekvédelmi népszavazásról szólva hozzátette: a kormány úgy gondolja, hogy “döntsön a nép”, a Magyarországgal szembeni brüsszeli támadás és a kettős mérce akkor tud lezárulni, ha a magyarok április 3-án állást foglalnak a kérdésben, hasonlóan az illegális bevándorlásról szóló referendumhoz.
Kocsis Máté a kihelyezett frakcióülésről elmondta: szerda este meghallgatták a miniszterelnök helyzetértékelését, csütörtökön pedig több miniszter “ágazati típusú” beszámolója követte mindezt. Jelezte: számos ügy szóba került, de az első és legfontosabb az április 3-i országgyűlési választás.
Kérdésre válaszolva hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter gazdasági áttekintést adott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tárcához tartozó kiemelt ügyekről, például a Magyar Falu Programról beszélt, Varga Judit igazságügyi miniszter a gyermekvédelmi népszavazással és az uniós vitákkal foglalkozott, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig általános politikai helyzetértékelést adott.
Kocsis Máté közölte: hivatalosan is döntött a Fidesz- és a KDNP-frakció arról, hogy Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. A képviselők egyhangúlag támogatták a jelöltet; a jelölőlapra minden kormánypárti képviselő aláírása rákerült – jelezte.
Az államfőválasztás várhatóan március 10-én lesz az Országgyűlésben.
Simicskó István szerint az emberek életkörülményeit jobb irányba meghatározó döntéseket hozott a parlament. Ide sorolta a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében tett intézkedéseket, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a családtámogatási döntéseket. Szerinte ezek az eredmények, amelyeket elértek, veszélyben vannak, mert visszatérhet “a kudarcokkal teli, Gyurcsány által vezetett politika”.
Simicskó István bírálta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, akit Gyurcsány jelöltjének nevezett, mondván: a jelölt önmagát kereszténynek, nemzetinek, jobboldalinak határozta meg, mégis “összegyűjti a kommunistákat és a fasisztákat”, és egy zászló alá állítja őket. Ez szégyen – értékelt.
Elmondta, hogy a KDNP parlamenti frakciója a közös gyűlés előtt külön is tanácskozott, ahol egyhangúlag támogatták Novák Katalin jelölését, és támogatni fogják a március 10-ei szavazáskor is.
Kérdésekre válaszolva Kocsis Máté bizakodásának adott hangot az áprilisi választásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozta: a kormánypártok az esélyesek, de ezt győzelemre kell váltani, amiért rengeteget kell dolgozni. Simicskó István hozzátette: a tendenciát látva jó esélyekkel indulnak április 3-án.
Kocsis Máté az ellenzék által köztársasági elnöknek jelölt Róna Péterről úgy fogalmazott: egyelőre úgy tűnik, hogy a baloldal egységét sem képes megteremteni, nem hogy a nemzetét.
Közölte: nem került a frakcióülés napirendjére a veszélyhelyzet tervezettnél korábbi megszüntetése. A járvány visszavonulófélben van, de nincs vége, ezért Kocsis Máté felelőtlenségnek tartaná felülbírálni a korábbi döntéseket.
Foglalkoztak azonban a benzinárstop kérdésével, amelyet a Fidesz frakcióvezetője helyes döntésnek nevezett. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az embereket megvédjék az üzemanyagárak elszállásának hatásaitól.
Jelezte: Völner Pál nem vett részt a rendezvényen.
Arról is beszámolt, hogy bár tárgysorozatba vették, de elvetették a független Székely Sándor javaslatát arról, hogy közös listát állító pártok csak egy önálló frakciót alapíthassanak az Országgyűlésben.
A gyermekvédelmi törvényről Kocsis Máté úgy fogalmazott: azt várják el Magyarországtól, hogy egy uniós hatáskörbe nem tartozó kérdésben döntsünk úgy, ahogy “Brüsszelben néhány öltönyös úr meg kosztümös hölgy” kitalálta. A kormánypártok ezt nem tartják helyesnek, mert ebben a kérdésben a tagállamoknak saját hatáskörben kell dönteni.
Simicskó István az Európai Bíróság ítéletével kapcsolatos kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy mindennek hatása lehet a választás végkimenetelére. Nyilván a baloldal ebbe is megpróbál belekapaszkodni, a maga javára fordítani, ám ők nyugodtan fognak reagálni mindenféle támadásra – tette hozzá.