Egynapos látogatásra Pakisztánba érkezett csütörtökön Bill Gates, a Microsoft egykori elnök-vezérigazgatója, aki egyebek között a koronavírus elleni küzdelemről és a gyermekbénulás elleni oltási kampányról is tanácskozott Imran Hán miniszterelnökkel – adták hírül pakisztáni médiumok.

Gates – aki Hán meghívására érkezett az ázsiai országba – találkozott Sehzád Báiggal, az ország gyermekbénulás elleni oltási kampányát vezető orvossal, valamint ellátogatott az ország legjelentősebb Covid-19 központjába is, ahol tájékozódott a járványügyi helyzetről – adta hírül a Tribune című, angol nyelvű pakisztáni hírportál.
A Covid-19 központ közleménye szerint az amerikai milliárdost a génszekvencia-vizsgálatokról is tájékoztatták, a létesítményt vezető Aszad Umar pedig köszönetét fejezte ki Gatesnek az anyagi támogatásért.
Gates egyeztetett Imran Hán pakisztáni miniszterelnökkel is, aki méltatta az üzletember eredményeit és Twitter-üzenetben az egész ország nevében megköszönte Gates gyermekbénulás elleni oltási kampányhoz és a szegénység felszámolására indított programokhoz nyújtott “hatalmas segítségét”.
Pakisztán 1994-ben indított oltási programot a gyermekbénulás ellen, és nagyon közel is került ahhoz, hogy teljesen felszámolja a poliovírus okozta megbetegedéseket. A siker mégsem volt teljes, a kór kiirtását ugyanis nagyban akadályozza, hogy ál- és rémhírek miatt az oltásokat beadó egészségügyi dolgozókat rendszeresen erőszakos támadások érik, sokan pedig nem hajlandók beadatni a vakcinát a gyerekeiknek.