Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerint az államtitkárság által 2022-re meghirdetett cselekvő nemzet tematikus évéhez a sportolás és a magyar parlamenti választásokon való részvétel is hozzátartozik.

Potápi azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy vasárnap reggel a székelyföldi Hargitafürdőn megnyitotta a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és partnerei által szervezett konzul kupa síversenyt. Az eseményt évről évre támogatja a nemzetpolitikai államtitkárság.
A politikus az identitás fontos részének, és az egyik legfontosabb nemzetpolitikai eszköznek nevezte a sportot. Kiemelte: a sporttal a közösség formálásán, egyesítésén túl az egészséges életmódra is nevelik a fiatalokat.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a cselekvő nemzet évében megkerülhetetlen a magyar parlamenti választások kérdése, és részvételre, az eredmények megőrzésére buzdított.
„Ha erős intézményrendszerről akarunk beszélni, akkor őrizzük meg az eddigi eredményeket. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha részt veszünk az országgyűlési választásokon mindenütt, ahol magyar állampolgárok élnek” – fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: aki nem vetette fel magát a választói névjegyzékbe, március 9-ig még megteheti.
A hargitafürdői konzul kupa keretében idén sífutó és óriás-műlesikló versenyt szerveztek. A lesikló számban 13 korcsoportban több mint 250 versenyző, a sífutó verseny kilenc korcsoportjába pedig mintegy 130 versenyző nevezett be. A legidősebb versenyző 82 évesen állt rajthoz.