Lemondott csütörtökön Cressida Dick, a londoni rendőrség – közkeletű félhivatalos nevén a Scotland Yard – főparancsnoka, miután Sadiq Khan, London polgármestere az utóbbi időszakban kipattant botrányok nyomán megvonta tőle bizalmát.

Cressida Dick a Scotland Yard vezetőjeként a legmagasabb rangú rendőrtiszt volt Nagy-Britanniában, egyben a londoni rendőrség – hivatalos nevén a Metropolitan Police – 192 éves történetében az első női főparancsnok.
Csütörtök este ismertetett nyilatkozatában közölte: Khan kérésére rövid ideig még posztján marad, hogy a vezetőváltás időszakában biztosíthassa a rendőrség működésének stabilitását.
Hangsúlyozta: óriási szomorúsággal nyugtázta, hogy a londoni polgármester már nem bízik annyira vezetői tevékenységében, hogy ő azt folytathatná, így nem maradt más választása, mint az, hogy távozzon posztjáról.
Lemondását bejelentő közleményében utal a közelmúlt legtraumatikusabb bűncselekményére, amelyben a Scotland Yard egyik rendőre brutálisan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt. Cressida Dick azt írta: tudja, hogy ez a gyilkosság és „számos egyéb rettenetes ügy” kikezdte a londoni rendőrségbe vetett közbizalmat.
A távozó főparancsnok által említett bűncselekmény elkövetője, Wayne Couzens, aki a Scotland Yard fegyveres diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, tavaly március 3-án éjjel, szolgálaton kívül, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot.
Couzens csaknem 130 kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott.
A rendőr a holttestet megpróbálta elégetni, majd az áldozat maradványait egy tóba dobta.
A londoni rendőrség történetében példátlan bűncselekmény országszerte hatalmas felháborodást és megdöbbenést keltett.
Couzenst a londoni büntetőbíróság tavaly szeptemberben tényleges életfogytiglani börtönre ítélte.
A gyilkossági üggyel összefüggésben további súlyos bírálatok érték a Scotland Yardot és személyesen a főparancsnokot, miután Sarah Everard emlékére Londonban több százan csendes megemlékezésre gyűltek össze, és a rendőrség a koronavírus-járvány miatt akkoriban érvényben volt gyülekezési korlátozásokra hivatkozva erővel feloszlatta a demonstrációt, amelyen zömmel nők vettek részt.
Mindemellett a Scotland Yard felügyeleti hatósága által elvégzett, panaszbejelentésekre alapozódó, minap nyilvánosságra hozott vizsgálat számos esetben rasszista, diszkriminatív, homofób megnyilvánulásokat, szexuális zaklatásokat, bűncselekmények áldozatait sértő üzenetváltásokat tárt fel a Scotland Yard rendőri állományán belül.
Cressida Dick 2017-ben került a Scotland Yard élére, és főparancsnoki megbízatása 2024-ig szólt volna.