A február elsejére eső kínai holdújévet ünneplőket köszöntötte Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap.

A katolikus egyházfő emlékeztetett, hogy a Távol-Keleten és a világ számos más részén a kínai újév megünneplésére készülnek.
Békét, egészséget és nyugalommal teli életet kívánt az ünneplőknek.
Hangsúlyozta, hogy számos családnak nem lesz lehetősége az ünnep alkalmából egymással találkoznia: “remélem, hogy hamarosan túl leszünk a (pandémia) próbáján” – mondta Ferenc pápa.
A kínai újév vagy holdújév a világnépesség egynegyede számára az év legnagyobb ünnepét jelenti, melyet Kínában és Kelet-Ázsia számos más országában megtartanak, valamint a világ más kontinensein élő közösségekben.
Vasárnap a Szent István vértanúról elnevezett és a római magyarok templomaként ismert Santo Stefano Rotondo-bazilikában Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a római Pápai Magyar Intézet egykori rektora mutatott be misét.
Február elsején a Vatikán szakmai kitüntetésében részesül Vörös Győző ókorkutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja a jordániai Machareus-hegyen végzett ásatásokért. Az úgynevezett Pápaság Aranyérmét veheti át az ahhoz kapcsolódó pápai oklevéllel. Az elismerést második magyarként kapta meg: elsőként László Fülöp festőművész kapta 1900-ban XIII. Leó pápától.