Sokmilliós kárt okozott, harmadát jutalékként elkérve az a két villanyszerelő, akik ellen azért emeltek vádat, mert hosszú éveken keresztül vállalkozások és magánszemélyek villanyóráit tekerték vissza Keszthelyen és környékén – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Pirger Csaba a két, egymástól független ügyről azt közölte: egy 56 éves balatonberényi és egy 47 éves zalaszántói férfi ellen született vádemelés, mindketten harminc százalékot kértek az ügyfeleik által „megspórolt” áramdíjból.
A balatonberényi villanyszerelő egy falubeli asszony kérésére a házának villanyóráját 2009 és 2018 között évente, a szokásos leolvasást megelőzően rendszeresen visszatekerte, hogy a ténylegesnél kevesebb fogyasztást mutasson. Az árammérőt ilyenkor leszerelte, lemásolta a rajta lévő hitelesítő pecsétet, majd a visszatekerés után a hamisított plombával szerelte vissza.
A nő csaknem tíz év alatt csaknem 50 ezer kilowattórával kevesebb fogyasztást, vagyis közel 1,9 millió forinttal kisebb összeget fizetett ki az áramszolgáltatónak, a vádlott pedig legalább 550 ezer forintot kapott ezért.
A férfi hasonlóképpen manipulálta éveken át egy keszthelyi ajándékbolt villanyóráját, amivel 1,5 millió forinttal károsította meg a szolgáltatót, egy balatonmáriafürdői söröző árammérőjét visszatekerve pedig több mint 900 ezer forintos kárt okozott, az összeg harmadát pedig a tulajdonosok neki fizették ki.
A zalaszántói villanyszerelő ugyanezzel a módszerrel a saját lakóházán kívül Keszthelyen, Hévízen, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson panziók és vendéglátóhelyek, valamint cukrászüzem, pékség, sőt három muzeális gyűjtemény villanyóráját is éveken át manipulálta. A tucatnyinál is több ingatlan esetében az áramszolgáltatónak okozott kár összesen meghaladja a húszmillió forintot, és mindezért együttesen mintegy hétmillió forintot kapott az érintett tulajdonosoktól.
A Zalaegerszegi Járási Ügyészség mindkét villanyszerelő ellen lopás és bélyeghamisítás miatt emelt vádat.