Németország vezető szerepet játszik a transzatlanti biztonság megerősítésében, nagyra becsült és nagyon fontos szövetségesünk – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, az új német kormány külügyminiszterével, Annalena Baerbock-kal tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár üdvözölte az Olaf Scholz kancellár vezette új német kormány egyértelmű elkötelezettségét a NATO mellett. Mint mondta: Németország hozzájárulása nagyon fontos a béke fenntartásához Európában.
Stoltenberg hangsúlyozta: “a NATO-nak erős Németországra van szüksége, mind politikailag, mind katonailag, különösen olyan időkben, amikor egyre összetettebb kihívásokkal kell szembenézni”, különös tekintettel az orosz csapatösszevonásokra az ukrán határon.
Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO határozott választ fog adni, amennyiben Moszkva agresszívan lép fel Ukrajnával szemben. “Ez komoly politikai és gazdasági következményekkel fog járni Oroszország számára” – tette hozzá.
A NATO-főtitkár felhívta a figyelmet: a Krím-félsziget 2014-ben történt illegális orosz bekebelezése óta a szövetség megerősítette elrettentő és védelmi erejét, ugyanakkor továbbra is nyitott a párbeszédre, többek között a NATO-Oroszország Tanácson keresztül.
“A párbeszédre vonatkozó ajánlat továbbra is érvényes, Oroszországnak pozitív módon kellene válaszolnia, de ezt eddig nem tette meg” – tette hozzá a NATO-főtitkár.
Annalena Baerbock német külügyminiszter a sajtótájékoztatóan elmondta: Németország számára továbbra is a NATO jelenti Európa biztonsági alappillérét. Mint mondta, az ukrán határon történő orosz csapatösszevonások aggasztóan hatnak nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságára is.
A német diplomácia új irányítója elkötelezettségét fejezte ki a NATO-Oroszország Tanács újjáélesztése iránt, mivel – mint fogalmazott: – “a jelen fejlemények ennek szükségességét jelzik”.