Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el, és több mint 1500 embercsempész ellen indítottak eljárást idén eddig Magyarországon – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György azt mondta: a határsértések jellemzően csoportosak és erőszakosak, és a téli időszak ellenére sem csökken az érkezők száma. Utóbbi szerinte az embercsempészek jelenlétére utal, akik téves – például a határok megnyitásáról szóló – információkkal biztatják az érkezőket, hogy útnak induljanak.
Emiatt Magyarország nem csökkentheti a határőrizet szilárdságát – hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar kormány a határok védelmében és a kibocsátó országok támogatásában látja a megoldást.
Bakondi György beszélt arról is, hogy jelenleg három útvonalon támadják a migránsok az Európai Unió határait: az olasz-spanyol irányból, a balkáni útvonalon és a belarusz-lengyel, belarusz-litván határon. Ilyen hármas nyomásra még nem volt példa – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.