Magyarországon a rezsicsökkentés révén kordában lehet tartani a jelenlegi energiaáremelkedést, amely így nem érinti a hazai lakosságot; több uniós tagállam már szintén bevezetett hasonló rendszert, vagy fontolgatja a bevezetését – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek Brüsszelben.

Az államtitkár, aki a tagállami kormányokat tömörítő Tanács környezetvédelmi és energiapolitikai miniszteri találkozóján vett részt, fontosnak nevezte, hogy a földgázzal és a nukleáris energiával kapcsolatos technológiák is megmaradjanak az uniós taxonómia rendelethez kapcsolódó listán.
Kifejtette: a magas energiaárak is mutatják, egy technológiát ne az íróasztalnál válasszanak ki, mivel mindenre, ami az ellátásbiztonságot és az árszinteket stabilizálni tudja, szükség van, így tehát a földgázra és a nukleáris energiára is. Az Európai Bizottságnak úgy a nukleáris energiát, mint a földgázt el kell ismernie a fentarthatósághoz hozzájáruló technológiaként – szögezte le.
Elmondta: a tanácsi ülésen felszólalásában felkérte az Európai Bizottságot a taxonómiai listával kapcsolatos döntésük nyilvánosságra hozatalára, mivel az ár- és ellátásbiztonság érdekében is be kell fektetni ezekbe a technológiákba, és modernizálni kell ezeket az infrastruktúrákat.
Steiner Attila kitért arra: az uniós energiahivatal legutóbbi jelentése is fontosnak tartja, hogy a végfogyasztók – a lakosság – számára hatékonyan tompítani lehessen az energiaár-kilengéseket. Megjegyezte: „Magyarország a gázellátás szempontjából biztonságban van, gáztárolóink fel vannak töltve, és nagyon jó határkeresztező kapacitásokkal rendelkezünk.”
Az Európai Bizottság azon javaslatával kapcsolatban, miszerint a kibocsátáskereskedelmi rendszer hatályát az épületekre és a gépjárművekre is kiterjesztenék, az államtitkár kiemelte: a V4 országok erőteljesen hangsúlyozzák, hogy nem a lakosságot kell adóztatni, hanem olyan lehetőségeket kell teremteni, amelyek segítik, hogy részesei lehessenek a zöld átmenetnek.
Erre példaként említette a hétfőn elinduló 2 milliárd forint keretösszegű lakossági napelem pályázatot, 100 százalékosan vissza nem térítendő támogatási konstrukció formájában. Ez a program elősegíti, hogy azok is hozzáférjenek megújuló energiatermelési lehetőségekhez, akik egyébként nem tudnának megengedni maguknak ilyen drága beruházást – emelte ki az államtitkár.