Magyarországi álláslehetőségekről tartottak tájékoztatást nemzetközi nagyvállalatok a londoni magyar nagykövetség által szervezett nagyszabású rendezvényen.

A karriernetworking jellegű esemény célja a nagykövetség szerdai tájékoztatása szerint „a kereslet és a kínálat összeillesztése” volt, és fórum létrehozása arra, hogy a Magyarországon jelenlévő, munkaerőt kereső – jellemzően, de nem kizárólag külföldi – vállalatok a Nagy-Britanniában élő magyar fiatalok közül is választani tudjanak.
Ez az ötödik hasonló rendezvény volt Londonban, de a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavalyi elhatalmasodása óta az első.
A nagykövetségen rendezett eseményen ezúttal a BlackRock, a világ egyik legnagyobb globális befektetési és alapkezelő társasága, a Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata, valamint a Google, a Tesco és a Wizz Air vett részt.
A nagykövetség szerdai beszámolója szerint a rendezvény teltházas volt. A képviselet épületében megjelent érdeklődők nyolcvan százaléka magyar volt, a többi pedig olyan külföldi, aki kifejezetten magyarországi karrierlehetőségek iránt érdeklődik.
Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete az MTI-nek elmondta: az elsődleges cél az, hogy a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó munkavállalók, akik fontolgatják a hazatérést, közvetlen forrásból értesülhessenek arról, hogy milyen lehetőségek várnak rájuk Magyarországon, és mérlegelhessék e lehetőségeket.
A nagykövet elmondta: az ilyen rendezvények megszervezése külgazdasági feladatnak is tekinthető, hiszen kulcsfontosságú a Magyarországon megjelenő külföldi befektetések működési feltételeinek biztosítása minden lehetséges eszközzel, és jelenleg az egyik legnagyobb gond a képzett munkaerő hiánya a magyar gazdaságban.
Nagy-Britanniában ugyanakkor sok olyan magyar dolgozik, aki már nagyon komoly tapasztalatokat szerzett, és ők a nemzetközi cégek számára is „különösen érdekesek lehetnek” nyelvtudásuk, nemzetközi tapasztalataik miatt – mondta Kumin Ferenc.
A nagykövet úgy fogalmazott: a mostanihoz hasonló fórumok „win-win-win, vagyis háromszorosan nyertes helyzetet” teremtenek, mivel a magyar kormány, az érdeklődő munkavállalók és a cégek is megtalálhatják a számításukat. Ennek egyetlen kulcstényezője az, hogy egy helyen össze kell hozni a szereplőket, és a londoni magyar nagykövetség ehhez biztosított platformot – tette hozzá Kumin Ferenc.