Szeptemberben az általános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető, a szeptemberi spot árak augusztushoz képest 75 százalékkal növekedtek – közölte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) piacmonitoring jelentésében hétfőn.

A hivatal honlapján elérhető jelentés szerint a növekedéshez a kínálati hiány mellett az alacsony tárolói töltöttségi szintek miatt kialakult pánik, és valószínűleg az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésének várható időpontjával kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult.
Az árakat növelte az is, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben csökkent az európai földgázimport, kevesebb norvég és orosz földgáz érkezett az európai piacra, ugyanakkor az LNG-behozatal kis mértékben nőtt – állapították meg. Az európai piac Ázsiával szemben a hónap végére – a szállítási költségeltérést is figyelembe véve – megközelítőleg megawattóránként 10 euró prémiumot is adott az LNG forrásokra.
A MEKH jelezte, hogy a kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, sőt a korrekciót egyre későbbi időpontra teszik.
Szeptemberben a hazai földgáz-felhasználás 5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbi mennyiségnél. A hónapban befejeződött a téli időszakra vonatkozó betárolás: a magyarországi tárolók töltöttségi szintje jelentősen meghaladta a hónap végén az uniós szintet és a régiós átlagot – ismertette a MEKH.