Nem jelentett változást Márki-Zay Péter „berobbanása” a bal- és jobboldal erőviszonyaiban – írja a Magyar Nemzetnek küldött legújabb elemzésében a Nézőpont Intézet, amely azt vizsgálta, hogyan változott a két politikai oldal támogatottsága az előválasztás idején.

A lap hétfői számában arról ír, hogy a kutatócég legfrissebb, november 2-3-án végzett felmérése alapján a Fidesz eredménye változatlanul 56, a baloldali lista eredménye 42 százalékra becsülhető. Ha most lenne a választás, azt egyértelműen a Fidesz nyerné meg – összegez a felmérés.
A Nézőpont heti közvélemény-kutatása a pártlisták legvalószínűbb eredményét a baloldali pártok előválasztásának az első fordulója után a Fidesz esetében 54, a baloldal esetében 44 százalékra becsülte. Ekkor tűnt fel a hódmezővásárhelyi polgármester, aki Dobrev Klára esélyes kihívójává vált. Az október 4. és 6. közötti felmérés nem mutatott a baloldal nyilvános belharca ellenére változást a pártpreferenciákban – emlékeztetnek.
A kutatócég rámutat: azzal, hogy Márki-Zay Karácsony helyére lépett, egyedül a Fidesz erősödött, de csak hibahatáron belül. Az október 11. és 13. között készült felmérésben 54-ről 56 százalékra emelkedett a kormánypárt támogatottsága.
Az előválasztás második fordulóját megnyerte ugyan a hódmezővásárhelyi polgármester, de ez sem járt a baloldal erősödésével, az október 18. és 20. között készült felmérés szerint 42-ről 43 százalékra változott a baloldali „közös lista” támogatottsága.
A közvélemény-kutató cég felhívja a figyelmet, hogy egy új személy megjelenése a politikában az esetek többségében hirtelen nagy figyelmet generál, és könnyen szimpatikussá válhat széles tömegek számára is.
Sok baloldali véleményformáló szintén nagy reményeket fűzött Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltté választásához: egyesek a jobboldali választók megszólítását, mások a fiatal választók mobilizálását várták tőle. Ezzel szemben a migrációpárti és rezsicsökkentés-ellenes mondatai inkább elbizonytalaníthatták potenciális támogatóit – jegyzi meg a Nézőpont Intézet.
Az elemzők megállapítása szerint az előválasztás győztes kormányfőjelöltje három hét után egyáltalán nem segített a baloldal közös listájának. Az intézet úgy fogalmaz: ha a baloldali csoda elmarad, a Márki-Zay Péterbe vetett megelőlegezett bizalom is elillanhat.
A Magyar Nemzet hozzáfűzi: a közvélemény-kutató következtetése egybevág a múlt héten megírt értesüléseivel, amelyek szerint a baloldali pártok magára hagyták pártonkívüli jelöltjüket. A lap a baloldal belső folyamataira rálátó forrásokra hivatkozva azt írta, politikai értelemben széteshet az összefogás, ha Márki-Zay Péter továbbra is a konfliktusos irányba halad. Ebben az esetben a hat párt vezetői hozhatnának döntést az új jelölt személyéről – írták.