Magyarország a visegrádi partnereivel együtt nagyra becsüli, hogy az elmúlt öt évben sem Egyiptomból, sem pedig Egyiptomon keresztül nem érkezett migrációs hullám Európába, az Európai Uniónak el kell ismernie az ország migráció területén kifejtett tevékenységét – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nem tartaná helyes politikának, ha az Európai Unió az Európát megvédő országokat negatívan diszkriminálná.
„Elfogadhatatlan, és szembemegy az európai biztonság kérdésével, hogy az Európára migrációs nyomást soha nem helyező, azzal soha nem fenyegető országokat az Európai Unió megleckéztesse a támogatásuk helyett” – fogalmazott.
A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az ülésen Magyarország azt kérte, hogy az Egyiptom számára jóváhagyott 120 millió eurós támogatást minél előbb folyósítsa mindenfajta mesterséges politikai feltételektől mentesen, valamint hogy Kairó megvásárolhassa az egyiptomi határvédelemhez szükséges technológiát.
Magyarország szorgalmazza azt is, hogy az EU minél hamarabb hívja össze a társulási tanács ülését Egyiptommal annak érdekében, hogy fenntartsa a párbeszéd csatornáit – tette hozzá Szijjártó Péter.