Idén eddig 84 ezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, míg tavaly, ugyanebben az időszakban 24 ezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Bakondi György azt mondta, ebben az időszakban több mint 800 embercsempészt fogtak el, míg tavaly ez a szám 300 körül volt.
“Tehát azt lehet mondani, hogy jóval több mint háromszoros növekedés van. A tavalyi időszakhoz viszonyítva változott az állampolgársági összetétel, változott a módszertan” – közölte a főtanácsadó.
Kifejtette, hogy az eddigiekhez képest nagyobb csoportokban érkeznek a menedékkérők: mostanra gyakorivá vált, hogy 30-40 fős csoportokat fognak el a határon. Ugyanakkor az is mind gyakoribb, hogy a migránsok rátámadnak a magyar rendőrökre a kerítés túloldaláról, amikor nem tudnak átjutni – hívta fel a figyelmet.
Bakondi György kijelentette: a határt őrző katonák és rendőrök éberségére, helytállására, időnként pedig határozott fellépésére nagy szükség van ahhoz, hogy a kormány migrációs politikája érvényesíthető legyen.