Magyarország és Európa jövőjét a keresztény értékrend fennmaradása jelenti – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Bonyhád-Majoson.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a felújított bonyhád-majosi, római katolikus templom újraszentelésén hozzátette: a kormány minden erejével azon lesz a jövőben is, hogy segítse a történelmi egyházakat, a helyi közösségeket, és mindazokat, “akiknek fontos a közös értékrendünk”.
Hangsúlyozta, hogy 2010 óta háromezer templom épült vagy újult meg a Kárpát-medencében; “ilyen Szent István kora óta nem történt”.
A mintegy kétszáz hívő előtt tartott ünnepen az államtitkár úgy folytatta: a hit mellett legalább ilyen fontos a családok és gyermekek védelme. Minden eddiginél erősebb támaszt kapnak a magyar családok, akik a nemzet alapkövei – fogalmazott.
Az államtitkár szerint az elmúlt tíz év eredményei is igazolják, hogy a magyar család- és nemzetpolitika az egyik legsikeresebb Európában. “Gyermekeink jövője is múlik azon, hogy a 2010-ben megkezdett, öt pillérre épülő családpolitikát tudjuk-e folytatni” – fűzte hozzá.
Tudjuk-e folytatni azt, hogy a gyermekvállalás anyagi értelemben előny legyen, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz juttassuk, és hogy az édesanyákra alapozzuk a családpolitikát. Az ország működését családbaráttá kell tenni a jog eszközeivel, meg kell védeni a család intézményét, és a gyerekeket – foglalta össze.
Potápi Árpád János kitért arra is, hogy a második világháború előtt Majos összetartó német közössége építette ki a ma Bonyhádhoz tartozó települést. A vesztes világháború után ennek a falunak is kitelepítették a döntően evangélikus, német többségét, helyükre a Bukovinából elindított, majd a Bácskából elmenekült székelyek kerültek.
A településen akkor csak evangélikus templom volt, de a katolikus székelyek, magyarok, felvidékiek feladatuknak tekintették hitük gyakorlását, és egy polgári jellegű parasztházat alakítottak át templommá. Az eltelt csaknem 80 évben az épület állaga romlott; a felújítást a Majos Értékeiért Egyesület indította el, amelyhez a Miniszterelnökség 100 millió forinttal járult hozzá, és támogatta a munkát a bonyhádi önkormányzat, illetve a pécsi egyházmegye is.
Felföldi László pécsi megyéspüspök az újraszentelésen azt mondta: a megújult templom óriási ajándék és “mindnyájunk szívében nagy gazdagság”.
A Szűz Mária Szent Neve templomnak helyet adó épületben 170 négyzetméterre növelték a szakrális teret, 80 négyzetméteres közösségi teret hoztak létre, továbbá egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat, a tetőt és új haranglábat építettek – mondta  Gáspár Imre, az egyesület elnöke az MTI-nek.
A mintegy 1200 lakosú településrészen 80-100 hívő látogatja a hétvégi miséket – tette hozzá.