Több ezer rendőr dolgozik azért, hogy Ferenc pápa biztonságban legyen vasárnap Budapesten – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek, sem a nagy nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs a katolikus egyházfő fenyegetettségére utaló információja, így nincs technikai akadálya a látogatásnak – közölte Hajdu János.
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, amikor az egyházfő a pápamobillal közlekedik, és a legközelebb kerül a hívekhez. Hozzátette, hogy utóbbiak csak ellenőrzés után léphetnek a területre.
A 2020-ra tervezett pápalátogatásra már akkor megkezdődött a felkészülés. Az elmúlt hónapokban a Terrorelhárítási Központ már csak erre koncentrált, a műveleti, személyvédelmi és felderítési szakmai igazgatóságok is kiemelt feladatként kezelték a biztosítást – mondta.
„Mindent megtettünk, ami az erőnkből és a technikánkból telik,” hogy a pápa biztonságban legyen – fogalmazott Hajdu János, hangsúlyozva, hogy együttműködnek a rendőri és titkosszolgálati társszervekkel.
Az előkészületekről szólva elmondta: a vatikáni csendőrséggel megtervezték a pápa útvonalát és annak biztosítását a reptértől a Hősök teréig, valamint alternatív útvonalakat jelöltek ki.
Úgy fogalmazott, hogy előkészítették a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot, ami nem csupán látványos személyvédelmi intézkedést jelent, hanem hetekig tartó tűzszerészeti munkát is.
A pápa személyvédelmét a TEK és a vatikáni csendőrség együtt látja el – mondta.