A virágos balkonok, virágos kertek versenyen több mint ötszáz hobbikertész vett részt, akiknek a szakmai zsűri mindkét kategóriában 9-9 díjat ítélt oda – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség kedden az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: a legtöbb nevezés Pest megyéből, valamint a fővárosból, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyéből érkezett.
A három legvirágosabb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták többek között a legszínesebb növénykavalkádot, a legkisebb vagy a legharmonikusabb balkonkertet, a legszebb kertépítészeti kompozíciót, a szépen fenntartott kerteket és a fenntartható megoldásokat – ismertették. Mindkét kategóriában odaítélték továbbá a Borbás Marcsi „Kertem” különdíjat.
A három legvirágosabb balkont és előkertet egyenként 100 ezer forintos kertészeti utalvánnyal, a tematikus díjak nyerteseit pedig 70 ezer forint értékű utalvánnyal díjazzák. Azok a kompozíciók, amelyek a Virágos Magyarország Facebook oldalán a legnépszerűbbnek bizonyultak, 50 ezer forint értékű kertészeti utalványt nyertek.
A pályázatok értékelésekor a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy bár még mindig a klasszikus egynyáriaké a főszerep, egyre többen alkalmaznak virágzó évelőket, futónövényeket, gyümölcs- és zöldségtermő növényeket a balkonkertekben – jelezték a közleményben. Az előkertek esetében is megfigyelhető, hogy egyre több virágzó vagy levéldíszt adó évelő szerepel a kompozíciókban – fűzték hozzá.
A zsűri szerint a pályaművek bebizonyították, hogy akár egy panelház 8. emeletén, akár egy régi parasztház tornácán is lehet harmonikus és zöld kerti teret kialakítani.
Arra is kitértek, hogy jelenleg zajlik a települési önkormányzatoknak szóló, a legvirágosabb települést kereső verseny pályázatainak értékelése; az eredményhirdetésre várhatóan szeptember végén kerül sor.