Az afganisztáni béke és stabilitás, valamint a regionális stabilitás előmozdítását célzó erőfeszítések összehangolásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A felek kifejezték szándékukat az együttműködés fokozására a terrorista ideológia terjedése és az Afganisztánból kiinduló kábítószer-fenyegetés elleni küzdelemben. Megállapodtak, hogy erre a célra állandó kétoldalú konzultációs csatornát létesítenek.
Putyin és Modi érintette az orosz-indiai különleges stratégiai partnerség továbbfejlesztésének több kérdését, köztük számos kereskedelmi és gazdasági témát.
Az indiai miniszterelnök megköszönte tárgyalópartnerének a koronavírus-fertőzés terjedése elleni küzdelemben nyújtott segítséget, beleértve az orosz vakcinák Indiába szállítását és ottani előállítását, valamint a kapott orosz gyógyszereket és orvosi felszereléseket.
Putyin a kormányzó Egységes Oroszország párt moszkvai kongresszusán felszólalva bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért káoszt hagytak maguk után Afganisztánban, amelyet kihasználva az ott menedékre lelt terroristák arra fognak felhasználni, hogy a szomszédos országokba terjeszkedjenek. Ez, mint mondta, közvetlen fenyegetést jelent majd Oroszország és szövetségesei számára.
Az elnök szerint Moszkva elsajátította annak a tízéves háborúnak a tanulságait, amelyet a Szovjetunió viselt Afganisztánban, és nem fog ottani belügyekbe újból beavatkozni, nem fogja hagyni, hogy fegyveres erőit bevonják „a mindenki mindenki elleni” konfliktusba. Potenciális fenyegetésként nevezte a kábítószer-kereskedelem terjedését és a migrációs problémák súlyosbodását.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok akárhogy is szeretné, nem háríthatja át másokra a felelősséget az Afganisztánban történtek miatt. Így kommentálta a The Wall Street Journal című amerikai lapnak azt az értesülését, amely szerint Moszkva elutasította a közép-ázsiai amerikai bázisok létesítésére vonatkozó washingtoni kérelmet.
Elismerte, hogy az afganisztáni amerikai csapatkivonás valóban téma volt Putyin és Joe Biden amerikai elnök június 16-i genfi csúcstalálkozóján, de nem bocsátkozott részletekbe.
Közölte, hogy a Kabulban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták hozzátartozóit még a tálib hatalomátvétel előtt elszállították Afganisztánból. Peszkov szerint a diplomáciai képviselet a rendes munkarend szerint működik.