Ezúttal a Zala megyei Szentgyörgyváron rendezi meg augusztusban a kulturális programját az idén tízéves Margó Irodalmi Fesztivál.

Augusztus 12. és 15. között négynapos rendezvénnyel ünnepli jubileumát a Margófeszt a Balatontól pár kilométerre fekvő településen, összművészeti fesztiválként irodalmi és színházi programokkal, zenével, slampoetryvel, kertmozival és mindehhez helyi borokkal, ételekkel, a környező tájat bebarangoló programokkal – tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.
A fesztivál irodalmi színpadán több zalai kötődésű szerző is szerepet kap: a Margófeszt vendége lesz Bödőcs Tibor és Szálinger Balázs, az évtizedek óta ott élő Nádas Péter és Bereményi Géza, de jelen lesz Boldizsár Ildikó, Halász Rita, Háy János, Kiss Noémi, Maros András, Ugron Zsolna, valamint az idén is bográcsozással készülő Cserna-Szabó András és a Hévíz folyóirat. Délutánonként a 2021-ben először meghirdetett „Mastercard Alkotótárs” ösztöndíj döntősei mutatkoznak be, akik egy alkotótábor keretében szintén Zalába költöznek arra a hétre. Sármelléken a Slam Poetry Magyarországgal együttműködésben egésznapos workshopokat rendeznek, amelyeket esténként bemutatnak a fesztiválon.
A négy nap folyamán több zenei-irodalmi produkció is szerepel a programban, színpadra lép a Szűcsinger Szűcs Krisztiánnal és Szálinger Balázzsal, Závada Péter és Ratkóczi Huba formációja, a Tranzkaphka, Simon Márton és Boros Levente közös spokenword-projektje, valamint a Mészöly Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából készült Cserepek, félálomban című előadás Prieger Zsolttal és Törőcsik Franciskával. A koncertfellépők között szerepel a VAN Filmzenekar, a Lázár tesók, Boebeck, Egyedi Péter, a Papaver, a Diabolus in Musica, a fesztivál utolsó estjét pedig az Anima Sound System zárja.
A színházi repertoár részeként lesz látható augusztus 12-én a Bödőcs Tibor azonos című regényéből készült Meg se kínáltak című előadás Keresztes Tamás rendezésében, Thuróczy Szabolcs előadásában. Augusztus 13-án a Capa Központ Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasószínházi estje érkezik a Margófesztre, a világhírű magyar származású fotóriporter szerepében Adorjáni Bálinttal. Az utolsó nap pedig Dennis Kelly 23 perc című monodrámájával Járó Zsuzsa lép színpadra.
A szervezők túrákkal, workshopokkal is készülnek, amelyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ezek között szerepel a fesztivál különlegességének ígérkező Sántakutya-sorozat is, amely a helyben élők bevonásával izgalmas történeteket mesél a zalai dombok öleléséből, de nem standup-comedy stílusban.
A napijeggyel és bérlettel is látogatható, a zalaiaknak kedvezményt kínáló programokra Zalaegerszegről, valamint – Hévíz érintésével – Keszthelyről fesztiválbusz-járatokat is indítanak.
A hagyományteremtő céllal életre hívott Margófeszt kulturális fesztivál régiós együttműködési partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program – közölték.