Az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén átmeneti jogszabályt fogadott el, hogy hatékonyabbá tegye a e-mail-, csevegési és üzenetküldési szolgáltatásokat használó gyermekek védelmét a szexuális zaklatással és kizsákmányolással szemben – közölte az uniós parlament szerdán.

A 537 szavazattal, 133 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott átmeneti jogszabályban az Európai Parlament képviselői engedélyezték, hogy a webszolgáltatók továbbra is önkéntes alapon blokkolhassák a pedofil tartalmakat.
A tájékoztatás szerint a gyermekpornográf tartalmak kiszűrésére használt technológia szöveges és a forgalmi adatok osztályozását végzi, ehhez mesterséges intelligenciát hív segítségül. Az EP ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy jelenleg nem kell alkalmazni az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvnek a közlések és a forgalmi adatok titkosságára vonatkozó rendelkezéseit. A szolgáltatóknak azonban a magánélethez való jogot a lehető legkevésbé sértő technológiákat kell alkalmazniuk. A szabályozás szerint jogorvoslati eljárás áll azok rendelkezésére, akik jogaik megsértése miatt panaszt kívánnak tenni. A nemzeti adatvédelmi hatóságok pedig előzetes hatásvizsgálatot és konzultációt folytathatnak, hogy nagyobb rálátásuk legyen a szolgáltatók által alkalmazott technológiákra. Az új szabályok a hanganyagok vizsgálatára nem terjednek ki.
A szerdán elfogadott rendelkezések a végleges szabályok elfogadásáig, de legfeljebb három évig lesznek érvényben.
A rendeletet az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia.
Az Európai Bizottság a tervek szerint még az idén egy hosszabb távra szóló megoldási javaslatot fog előterjeszteni a gyermekek szexuális kizsákmányolásának felderítésére és az ilyen tartalmak blokkolására.