A dán hírszerzés és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikusokat célzó közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól hétfőn Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

A német-francia minisztertanács online formátumban tartott értekezlete utáni tájékoztatón Emmanuel Macron Párizsban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan.
Ezért “teljes nyíltságot és a tények feltárását várjuk dán és amerikai partnereinktől” – mondta a francia államfő az online tájékoztatón.
Angela Merkel Berlinben kiemelte, hogy egyetért Emmanuel Macronnal. A német kormány álláspontja nem változott az NSA körüli “ügyek” kezdete óta – tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy az (NSA) adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését, és a történtek feltárását sürgetik.
Ugyanakkor a dán védelmi miniszter vonatkozó nyilatkozata “megnyugtató”, és biztosítja a lehetőséget a bizalomra épülő együttműködés folytatásához – mondta Angela Merkel.
A dán közszolgálati médiatársaság (DR) hétfői beszámolója szerint a külföldi hírszerzésre szakosodott nemzetbiztonsági szolgálat (FE) egy belső vizsgálata megállapította, hogy a 2010-es évek elején együttműködtek az NSA-vel vezető európai politikusok, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter, jelenlegi szövetségi elnök kommunikációjának megfigyelésében.
Trine Bramsen dán védelmi miniszter a beszámolóra reagálva közölte, hogy a “rendszerszintű lehallgatás” szövetségesek között elfogadhatatlan.