Visszavette a kivitelezőtől egy beruházás területét a keszthelyi önkormányzat

Keszthely önkormányzata csütörtökön rendőrségi jelenléttel birtokba vette a be nem fejezett sörházprojektek területét, mert a szerződésbontás ellenére a kivitelező nem adta át a munkaterületet – közölte a város polgármestere pénteken a közösségi oldalán.

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy az önkormányzat az InvestMondi-System Kft.-vel április 19-én szerződést bontott, mert az nem teljesítette a vállalásait. A beruházással kapcsolatban az önkormányzat feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
A kivitelező cégnek az azonnali szerződésbontást követően nyolc napja volt a munkaterület átadására, de többszöri időpontkitűzés és felszólítás ellenére „sem mutatott hajlandóságot az együttműködésre” – tette hozzá a városvezető.
A helyzetet megelégelve a rendőrség jelenlétében csütörtökön levágták a lakatot, a műszaki ellenőr elvégezte a szükséges felméréseket, majd biztosították a terület lezárását. Az önkormányzat ezzel birtokba vette a beruházás területét, hogy elvégezze a szükséges állapotfelmérést és a vagyonbiztosítást a projekt mielőbbi befejezése érdekében.
A polgármester április 26-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Reischl-féle egykori sörház helyén mostanra már meg kellett volna valósulnia mintegy 1,2 milliárd forintos állami támogatással egy gazdaságfejlesztési, illetve egy barnamezős felújítási programnak.
A két projekttel kapcsolatban februárban ismeretlen tettes ellen csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt a város vezetője rendőrségi feljelentést is tett. A jelenlegi elszámolás szerint ugyanis mintegy 50 százalékon áll a kivitelezés szintje, de ezt a valóságban nem éri el.
A projekt befejezésére a városnak új nyilvános közbeszerzést kell kiírnia.