Fehérorosz válság – HungaroControl: Magyarország felé is kerülnek a légi járatok

Magyarország felé is kerülnek a légi járatok a fehérorosz válság miatt, a légiforgalmi szolgálat azonban felkészült a növekvő gépmozgások kezelésére, ami nem jelent többletterhelést a szakszemélyzetnek, mivel a koronavírus-járvány miatt a légi forgalom továbbra is jelentősen elmarad a 2019-es rekordévben mért számoktól – közölte a HungaroControl szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar légtér átrepülő forgalmában is érzékelteti hatását az Európai Tanács hétfőn kiadott ajánlása. A testület a fehéroroszországi pokolgépes fenyegetést követően arra szólította fel az uniós légitársaságokat, hogy az utasok biztonsága érdekében kerüljék el a belorusz légteret.
Mint ismert, vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban részt vett a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is, amely a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est. A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a bombáról szóló információ nem igazolódott.
A HungaroControl közleménye emlékeztet: a tanács hétfői rendkívüli ülése után több légitársaság jelentette be, hogy megszünteti minszki járatait, illetve alternatív útvonalakat jelöl ki az eddig a fehérorosz légtéren átrepülő gépek számára. Az események hatására az Európai Unió tagországaiból Minszkbe irányuló légi közlekedés gyakorlatilag megszűnt, ezzel együtt megkezdődött a térség észak-dél irányú forgalmának átrendeződése is. A repülési útvonalak módosítása a HungaroControl által kezelt átrepülő járatok számának növekedésében is megmutatkozik.
A fehéroroszországi pokolgépes fenyegetéshez hasonló események szinte példátlanok a légi közlekedésben, azonban kezelésük a mindenkor érvényes szigorú védelmi protokoll alapján történik – olvasható a HungaroControl közleményében.