Várakozáson felül nőtt a magyar gazdaság

Az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján a magyar gazdaság érte el a legnagyobb növekedést az EU-n belül az előző negyedévhez képest.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerinti adatokra reagálva elmondta, a bruttó hazai termék (GDP) az első három hónapban az előző negyedévhez viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt. Éves összehasonlításban a teljesítmény 2,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva, kiegyensúlyozva 1,8 százalékkal csökkent.

A gazdaság jól hasznosította a kormányzati támogatásokat, és alkalmazkodott a kihívásokhoz, így a korlátozások kevésbé fogták vissza a teljesítményt.

Magyarország a sikeres oltási programnak, és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között. A második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, kétszámjegyű növekedésre számíthatunk.

Éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál.