Az EU további 57 millió euróval segíti a legkiszolgáltatottabbakat Etiópiában

Az Európai Unió további 57 millió euróval segíti a legkiszolgáltatott helyzetben lévőket Etiópiában, köztük azokat, akik a tigréi konfliktus miatt szorulnak rá a humanitárius segítségnyújtásra – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős uniós biztos, aki kedden diplomácia látogatásra utazik az országba, sajtóközleményében utalt arra, hogy a tigréi térségben folyó fegyveres konfliktus tovább nehezítette az ott élők életkörülményeit.
„Ahogy az erőszak fokozódik a régióban, úgy nő a lakosok élelmiszer, egészségügyi ellátás és biztonságos lakhely iránti igénye” – jelentette ki, hozzátéve hogy az unió már többször felszólította a konfliktusban résztvevő feleket, hogy a nemzetközi joggal összhangban, biztosítsanak hozzáférést a humanitárius segélyekhez a rászorulók számára.
A hétfőn bejelentett finanszírozást, többek között a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek akut igényeinek kielégítésre fordítják.  Az EU tavaly decemberben már 42 millió eurót mozgósított humanitárius segély formájában az országnak. Ez az összeg lehetővé tette, a szomszédos térségekben folyó fegyveres konfliktusok elől Etiópiába menekülők támogatását is.
A tavaly augusztusban kezdődött felkelés Tigré tartományban azóta aktív fegyveres konfliktus Etiópia északi részén. Az etióp szövetségi hadsereg múlt év november elején indított offenzívát a térséget korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet zendüléssel vádolt. Ezrek haltak meg, továbbá több mint 300 ezren menekültek el otthonukból a harcok és légicsapások nyomán, és humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, mintegy ötmillió lakosú régióban.