Kezdőlap Mindennapok I. - 1 db Nagy Kép A középiskolák május tizedikén várják újra személyesen a diákokat

A középiskolák május tizedikén várják újra személyesen a diákokat

Az érettségiről is döntött az Operatív Törzs.

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban, az operatív törzs döntött arról is, hogy idén is csak írásbeli érettségi vizsga lesz, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.

A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban. S hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

A kormány szakértőinek véleménye szerint akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerül legyőzni. A regisztráció jól halad, az oltásra jelentkezők száma már átlépte a négymilliót. Ez azonban még mindig kevés, a kormány ezért kampányt indít, híres embereket kérve fel arra, hogy minél több embert vegyenek rá az oltásra. Az első oltásukat megkapók száma hamarosan eléri a hárommilliót, május elejére pedig a négymilliót, május közepére a beoltottak száma hatmillió, május harmadik hetére a hétmillió lehet. Június elejére a nyolcmillió felnőtt korú magyar állampolgár közül – aki megkaphatja az oltást – képesek leszünk hétmilliót beoltani.

Orbán Viktor kitért arra is: az oltási program az ország történetének egyik legnagyobb szervezési művelete. A Magyarországon engedélyezett és használt öt vakcina esetében eltérő időpontban követi az első oltást a második. Minden beadott oltásnak kell legyen egy párja valahol egy raktárban, hogy ugyanabból az oltásból, a megfelelő időpontban a jelentkező megkapja azt.

Az Európai Unió többi országát Magyarország messze megelőzve, nagyon jól teljesít az oltások terén, az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat. A magyarok példamutatóan működtek együtt a járványügyi szakemberekkel és a veszélyhelyzetet irányító hatóságokkal.

A nyitás minden lépése a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót. A nemzeti konzultáció világosan kijelölte, milyen lépéseknek kell egymás után következniük: az iskolák kinyitását követhetik az éttermek, majd a szállodák, utána a jeggyel látogatható kulturális és sportrendezvények, mozik, konditermek jöhetnek. Közel vagyunk ahhoz, hogy a védettségi igazolvánnyal látogatható kulturális, közösségi események ismét elérhetőek lesznek – tudatta a miniszterelnök.