Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-

A tőlünk északnyugatra örvénylő, középpontjával a Brit-szigetek felett elhelyezkedő ciklon frontjai egyre inkább megközelítik Európa középső területeit. Ezen alacsony nyomású légköri képződmény területén erősen felhős, illetve borult az ég, és többfelé fordul elő eső, de Skandináviából, valamint Lengyelországból havazást is jelentenek.
Ugyancsak mozgalmas az időjárás a Balkán-félszigeten, ahol egy mélyülő ciklon okoz többnyire esőt, de Görögországban néhol zivatar is kialakult. A Balkán-hegység magasabb részein havazás a jellemző csapadékforma.
A Kelet-európai-síkvidéken nagy kiterjedésű anticiklon terül el, amelynek hatására nyugodt, csapadékmentes időjárás tapasztalható arrafelé.
A Kárpát-medence időjárására péntek éjfélig a fent említett brit ciklon meleg, majd hidegfrontja lesz hatással. Utóbbi többfelé okoz majd esőt, záport, északkeleten havas esőt, havazást is.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:
—————————————————-

Borult lesz az ég, azonban estig számottevő csapadék nem alakul ki, esetleg az északi megyékben előfordulhat jelentéktelen eső. Éjszaka észak felől egyre többfelé várható eső, hajnalban az északkeleti határvidék környezetében, valamint a magasabban fekvő részeken havas eső, havazás is. Péntek délelőtt északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és a déli országrész kivételével több órára kisüt a nap, majd délután délnyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Reggel még többfelé, délután már inkább csak a délnyugati megyékben lehet eső, zápor. A déli szél sokfelé élénk, főként a Dunántúl északi felén nagy területen meg is erősödik, Sopron térségében viharossá fokozódik. Pénteken a nyugati szél az ország északi felében erős lesz, az Északi-középhegység magasabb hegycsúcsain egy-egy viharos lökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 10 és 15 fok között várható.