Kezdőlap Mindennapok I. - 1 db Nagy Kép Hatályba léptek a szigorítások

Hatályba léptek a szigorítások

Március 8-tól várhatóan két hétre.

Az új intézkedéseket – a járvány harmadik hullámában a fertőzésszám csökkentése érdekében – az operatív törzs javaslatára hozta meg a kabinet.Az üzleteket be kell zárni, kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok. A virágboltok felmentést kaptak március nyolcadikán a zárás alól, másnaptól zárva lesznek.

Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális tanrend. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között, ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

Aszemélyes megjelenést igénylő szolgáltatások helyszínét is zárva kell tartani. Kivételt jelentenek a magánegészségügyi, a szociális, a pénzügyi, a postai, a közlekedési, a járművet, illetve kommunikációs eszközöket javító, a jármű- és gépkölcsönzési, a temetkezési, az állategészségügyi, a közétkeztetési, az állattenyésztési, az ügyvédi, az épületüzemeltetési, valamint a mosási és tisztítási szolgáltatók.

A maszk viselése lakott területen belül valamennyi utcán és közterületen kötelező és másoktól lehetőség szerint 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani. A szabadban lehet sportolni, ahol tartható a 1,5 méteres távolság. Az igazolt sportolók edzései megtarthatók, de meccseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet tartani. A parkok, arborétumok és az erdők nyitva maradnak.