A mértékadó Transfermarkt átigazolási hírportál szerint közel 20 százalékkal, 303,9 ezerről 361,5 ezer euróra nőtt a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő játékosok átlagértéke.

Ugyanakkor a hazai bajnokság összértéke több mint 10 millió euróval, 131,62 millióról 121,45 millióra csökkent a 2019/2020-as idényhez képest, mivel az akkori 433-mal szemben most 336 játékost foglalkoztat a 12 NB I-es klub.
Az MTI a hazai átigazolási időszak február 14-i zárulta után tekintette át a hazai labdarúgás helyzetét a Transfermarkt adatai alapján, és ebből többek között az is kiderült, hogy a külföldi futballisták aránya az NB I-ben az előző szezonhoz képest 34,1-ről 44,6 százalékra nőtt.
A legértékesebb játékoskeretekkel a jelenleg is a dobogón található három csapat rendelkezik. A bajnokságot toronymagasan vezető, címvédő Ferencváros játékoskeretének értéke a tavalyi 26,5 millióról 31,25 millió euróra emelkedett, a zöld-fehér klubban szereplő futballisták értékét átlagban 1,16 millió euróra taksálja a Transfermarkt, amely szerint ugyanez az adat az előző szezonban még 679 ezer euró volt. Tavaly még a Fehérvár vezette a csapatok közötti értéklistát 28,18 millió euróval, most be kell érnie a második hellyel (18,63 millió euró), a bajnoki tabellán pedig ehhez képest csak a harmadik pozíciót foglalja el az együttes. A harmadik helyen a Puskás Akadémia található 9,03 millió eurós kerettel, jelenleg második az NB I-ben.
Az átigazolási hírportál szerint karácsony óta több mint száz tranzakció történt a hazai élvonalban, ezek többsége kölcsönadás, illetve lejárt szerződésű játékosok ingyenes leigazolása volt.
A magyar klubok általában nem hozzák nyilvánosságra az átigazolási összegeket, ennek ellenére a Transfermarkt alkalmanként ilyen adatokat is közöl. Ezek alapján az NB I-be télen szerződtetett labdarúgók listáján a norvég Moldétól a Ferencvároshoz igazolt amerikai Henry Wingo áll az élen 770 ezer euróval. A St. Truidentől ugyancsak a zöld-fehérekhez kerülő marokkói-belga Samy Mmaee árát 500 ezerben, a Fehérvár által a holland ADO den Haagtól szerződtetett, szintén marokkói-belga Samy Bourard értékét 300 ezer euróban tüntetik fel, míg a Honvédhoz igazolt izraeli-román Nir Bardeaét 130 ezerben, a szintén a kispestiek által szerződtetett lengyel Lukas Klemenzét pedig 50 ezer euróban.
A svéd IFK Göteborgtól az FTC-hez érkező georgiai Giorgi Haraisvili értékét 600 ezer euróra becsüli a portál, a Honvédhoz szerződött Nagy Dominikét és az MTK-hoz került Varga Rolandét pedig egyformán 500 ezerre.
Ha az eladásokat nézzük, a Transfermarkt szerint Berecz Zsombort 400 ezer euróért vette meg az NB II-es Vasas az élvonalbeli Mezőkövesdtől. A nem nyilvános értékű eladások közül ki kell emelni a Fehérvártól az olasz Leccehez kerülő Boban Nikolovot (750 ezer euróra becsülik az értékét), illetve a Ferencváros által a szaúd-arábiai al-Ainnak értékesített Abraham Frimpongot (700 ezer).
Az NB I öt legértékesebb játékosa jelenleg a norvég Tokmac Nguen (2,8 millió euró), megelőzve Ihor Haratint (2,5 millió), majd hármas holtversenyben Loic Nego, Dibusz Dénes és Myrto Uzuni következik a sorban (mind 2,2 millió euró) – legalábbis az átigazolási hírportál szerint.