Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár A koronavírus elleni harcot ne politizáljuk át címmel olvasói levelet tett közzé a De Telegraaf című holland napilapban pénteken, amelyben az újság És így válnak semmivé morális ellenvetéseim című korában megjelent véleménycikkére reagált.

Kovács Zoltán írásában hangsúlyozta, amennyiben Hollandia veszélybe akarja sodorni állampolgárainak életét azáltal, hogy átpolitizálja a koronavírus elleni oltóanyagokhoz való hozzáférést, ezt szabadon megteheti. Ezzel szemben Magyarország kiemelten kezeli állampolgárai életének megmentését és a vírus terjedésének lassítását – szögezte le.
Mint emlékezetetett, a napilap online kiadásának az orosz fejlesztésű Szputnyik V nevű oltóanyag magyarországi beszerzésével összefüggésben megjelent cikke arra világít rá, hogy a magyarországi arányoknak miért fele Hollandiában az egy főre eső beoltottsági arány, messze elmaradva valamennyi uniós ország mögött, Lettországot és Bulgáriát leszámítva.
A szóvivő Szerbia példáját említve közölte, Magyarország déli szomszédját nem fékezte a közös uniós oltóanyag-beszerzési rendszer, és nem kellett zöld jelzésre várnia az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a tömeges oltás megkezdéséhez.
„Szerbia a globális oltási versenyben a vezetők közé tartozik. Hogyan került oda? Az orosz Szputnyik V oltóanyag segítségével” – fogalmazott.
Magyarország lépése a holland cikk szerzőjének állításával ellentétben nem minden megfontolás nélküli. Közegészségügyi hatósága alaposan tesztelte az orosz vakcinát és jóváhagyta annak használatát – tette hozzá Kovács Zoltán.