Köszönet illeti Törökországot, amiért 4 millió szír menekültről gondoskodik a saját területén, ez rendkívül fontos Magyarországnak és Európának – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, miután hivatalos találkozón fogadta Hulusi Akar török védelmi minisztert.

A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy Magyarországnak fontos, mindennapos feladat az illegális bevándorlás ügyének megoldása, a déli határ védelme.
Hangsúlyozta: Magyarország szándéka a békemissziós feladatok során, hogy a katonák ott segítsenek a problémák felszámolásában, ahol azok keletkeznek. Ebben a kérdésben Törökország ugyanígy gondolkodik – jegyezte meg.
Egyformán látják azt is, hogy fontos a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása. Törökország jelentős erőkkel járul hozzá a békemissziós feladatok ellátásához a Nyugat-Balkánon is, ezért köszönet és elismerés illeti, hiszen segíti Magyarország célkitűzésének megvalósítását – hangoztatta Benkő Tibor.
Békéről, biztonságról akkor lehet közösen gondolkodni, ha a továbbiakban is folytatják az együttműködésüket a kiképzés és az oktatás területén – vélekedett.
A „megfelelő képességeket” csak akkor lehet kialakítani, ha erős védelmi ipart hoznak létre, a kutatás-fejlesztés, az innováció területén is megtalálják a kooperáció lehetőségét – mondta.
A béke és a biztonság egyik kulcskérdése a terrorizmus elleni küzdelem – emelte ki a magyar miniszter.
Kijelentette, hogy Törökország nagyon eredményesen kezeli a koronavírus-járványt, amihez gratulált.
Benkő Tibor közölte: bíznak benne, hogy a pandémia miatti helyzet lehetővé teszi augusztusban a nemzetközi repülőnap megtartását Kecskeméten. Kérte partnerétől, hogy az eseményen vegyen részt a Török Csillagok nevű alakulat, és Hulusi Akar támogatta az elképzelést.
A magyar miniszter azt mondta, hogy barátsága kollégájával „nem tegnap” kezdődött, hiszen éveken keresztül szolgáltak együtt vezérkari főnökökként az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) szövetségrendszerében.
A béke és a biztonság megőrzése a legfontosabb feladat – hangoztatta.
Közölte, hogy koszorúztak az első világháborúban elhunyt török hősök emlékművénél. Ugyanezt a tiszteletet Törökország is megadja Magyarországnak a kölcsönösség elve alapján – tette hozzá.
Benkő Tibor úgy összegzett, hogy eredményes, hasznos, baráti találkozón vannak túl.
Hulusi Akar szerint hatékony megbeszéléseket folytattak, amelyek egész Európa előnyére válnak majd.
Tárgyaltak a NATO-ról, a Balkánról, Líbiáról, Afganisztánról, Azerbajdzsánról – sorolta.
A török miniszter úgy fogalmazott, hogy tiszta és nyílt a két ország kapcsolata. Azt kívánta, hogy mielőbb legyen hasonló találkozó, mert sok a közös munka.
Úgy látják, hogy Magyarországnak nagy a szerepe a közép-európai változásokban – mondta Hulusi Akar.